Curs valutar BNR - 21.12.2024
1 EUR = lei
1 USD = lei
|
|
Inscrie-te pentru
|
|
Tehnologii VoIP - Join Telecom
SIP (Session Initiation Protocol) este protocolul de comunicatii interactive folosit in reteaua Internet si succesorul protocoalelor curente de semnalizare in retelele de telefonie fixa si mobila care se afla in acest moment intr-un proces de convergenta cu reteaua Internet.
Protocolul SIP este utilizat pentru crearea, modificarea si terminarea sesiunilor cu unul sau mai multi participanti. Exemple de sesiuni includ apeluri Internet, distributie multimedia, conferinte multimedia, distribuire de jocuri pentru calculator si multe altele.
SIP este un protocol de uz general care permite ca terminalele SIP sa decida ce tip de sesiune vor sa stabileasca. Scopul SIP este acela de a face comunicarea posibila, iar comunicarea insasi poate fi negociata de terminale prin alte mijloace (inclusiv un alt protocol). SIP este folosit azi pe scara larga pentru Voice over IP, insa nu este limitat la aplicatiile de voce. Aplicatii de tipul video-conferinta, prezenta, masuratori la distanta, online gaming sau altele vor putea fi adaugate fara modificarea serverelor de semnalizare din retea.
De exemplu, doua protocoale folosite astazi impreuna cu SIP pentru Voice over IP sunt RTP si SDP. Protocolul RTP este folosit pentru a transporta date multimedia in timp real (audio, video si text), el facand posibila codarea si impartirea datelor in pachete si transportarea lor prin Internet. Protocolul SDP este folosit pentru a descrie si a coda capabilitatile sesiunilor de comunicare. Descrierea este folosita pentru a negocia caracteristicile sesiunilor, astfel incat orice echipament sa poata participa (ex: negocierea codec-urilor folosite pentru a coda media astfel incat toti participantii vor avea posibilitatea sa decodeze, sa negocieze protocolul de transport si multe altele).
Merita sa mentionam despre conceptul end-to-end al SIP ca acesta introduce o diferenta majora fata de obisnuitul PSTN (Public Switched Telephone Network), folosit de telefonia traditionala, unde partea logica si status-ul stocate in retea si in telefoane este foarte primitiv. Scopul SIP este acela de a furniza aceleasi functionalitati oferite de PSTN-ul traditional, dar constructia end-to-end face retelele SIP mult mai puternice si mai deschise catre implementari de noi servicii fata de traditionalul PSTN.
SIP a fost modelat dupa protocolul HTTP, protocol care a facut posibil reteaua World Wide Web si adoptarea universala a retelei Internet. SIP este folosit pentru a transporta descrierea parametrilor sesiunii, iar aceasta descriere este codata intr-un document folosind protocolul SDP (Session Description Protocol). Ambele protocoale (HTTP si SIP) folosesc acelasi tip de codare si raspunsuri, model care s-a dovedit eficient si flexibil pe parcursul anilor.
ENUM (tElephone NUmber Mapping) este protocolul folosit pentru translatarea numerelor existente de telefon in adrese de tip Voice over IP si este standardizat de IETF (Internet Engineering Task Force), organizatia responsabila pentru administrarea si dezvoltarea mecanismelor Internetului. ENUM realizeaza maparea planului de numerotatie internationala E164 standardizat de ITU (International Telecommunication Union), in adrese Internet folosind protocolul DNS.
ENUM a fost adoptat atat de retele fixe cat si de ultima generatie de retele mobile UMTS. Tehnologia ENUM s-a dezvoltat pentru a furniza o solutie prin care serviciile Internet sa fie disponibile si prin intermediul unui numar de telefon, si prin care telefoanele, limitate din punctul de vedere al mecanismului de introducere a datelor la 12 taste, sa poata fi folosite pentru a accesa astfel de servicii.
ENUM este elementul cheie al tranzitiei la Next Generation Networks. El introduce posibilitatea revolutionara de a lua decizia apelurilor telefonice din structura telefoniei clasice si de a o pune in mainile utilizatorilor. Posesorii de numere ENUM pot primi apeluri telefonice la acelasi numar de telefon atat prin reteaua clasica PSTN cat si direct din Internet unde costurile de transport sunt incluse in accesul la retea. Aceste apeluri telefonice se pot configura si ruta chiar de catre utilizatori la dispozitivele IP preferate (software sau hardware phone).
|
|